00982188516780

 خیابان خرمشهر پلاک 113

اسکندر ستوده، صادرکننده نمونه استان تهران، معتقد است ممنوعیت صادرات لاستیک، فرصت افزایش تولید و اشتغال را از بین می‌برد و بازارهای صادراتی را به رقبای شرکت‌های ایران واگذار می‌کند.


در میان صادرکنندگان برتر استان تهران در سال 1397 که اتاق بازرگانی تهران برای دومین سال متوالی، فرآیند انتخاب و تقدیر از آنان را برعهده داشت، نام اسکندر ستوده، مدیرعامل مجتمع صنایع لاستیک یزد نیز به چشم ‌می‌خورد. تولیدکننده تایرهای وانتی و سواری که به گفته ستوده، 40 درصد از تولیدات خود را به خودروسازان ‌داخلی ‌ارائه کرده و باقیمانده آن را با قیمت مصوب سازمان حمایت تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان به بازار عرضه ‌می‌کند. ستوده ‌می‌گوید: این واحد تولیدی بیش از 30 درصد نیاز کشور به تایرهای سواری و وانتی را در صورت فعالیت با ظرفیت کامل تامین ‌می‌کند.

اما این شرکت طی چندین سال متوالی در سطح استان تهران و کشور به عنوان صادرکننده نمونه برگزیده شده است و این بدان معناست که یزدتایر یکی از مهمترین شرایط قرار گرفتن در میان برترین‌ها را که همان «بالا بودن ارزش افزوده محصولات صادراتي» است، احراز ‌می‌کند.

ستوده ضمن قدردانی از این انتخاب توسط اتاق بازرگانی تهران به موانعی که از سوی دولت در برابر صادرات تایر ایجاد شده است پرداخت و با اشاره به اینکه دولت از ابتدای سال، صادرات تایرهای سواری، موتورسیکلت و دوچرخه را ممنوع اعلام کرده است، گفت: این ممنوعیت در حالی اعمال شده است که اکنون فصل مصرف تایر موتورسیکلت و دوچرخه نیست و ما فرصت صادرات را از دست ‌می‌دهیم. از طرفی، صادرات به میزانی نیست که بازار داخلی را تحت تاثیر قرار دهد. نکته حائز اهمیت آن است که صادرکنندگان برای زمینه سازی صادرات، هزینه‌های گزافی را اعم از سفر به کشورهای هدف یا شرکت در نمایشگاه‌ها متحمل ‌می‌شود و هنگامی که یک شبه صادرات ممنوع اعلام ‌می‌شود، تمام زحمات صادرکنندگان برباد ‌می‌رود و رقیبانی همچون چینی‌ها به راحتی بازار را تصاحب ‌می‌کنند.

 او با بیان اینکه صادرات تایر سواری، دوچرخه و موتور سیکلت باید آزاد شود، ادامه داد: متاسفانه دولت با بخشنامه‌های متعدد، ما را گیج و سرگردان کرده است. مساله این است که به رغم صدور این بخشنامه‌ها نیز مشکلی حل نمی‌شود. اگر صادرات از سرگرفته شود، بخش عمده‌ای از ارز موردنیاز صنعت تایر برای مواد اولیه و قطعات از محل صادرات تامین خواهد شد.

مساله دیگری که ستوده به عنوان یکی از مشکلات صادرکنندگان روی آن دست گذاشت، قیمت غیرواقعی پایه‌های صادراتی بود. او گفت: آنچه به عنوان قیمت پایه صادراتی تعیین شده، همان قیمت پایه واردات است. در حالی که قیمت پایه در واردات و صادرات با یکدیگر متفاوت بوده و قیمت پایه صادراتی، کمتر از قیمت پایه وارداتی است. برای مثال، ما تایر را به قیمت 2.6 دلار صادر ‌می‌کنیم در حالی که قیمت پایه وارداتی آن، حدود 4 دلار است. بنابراین گمرکات باید نسبت به واقعی کردن این نرخ‌های پایه صادراتی اقدام کنند.

او سپس با اشاره به اینکه در شش ماهه نخست سال به دلیل دسترسی به مواد اولیه، کاهش تولید در این واحد تولیدی رخ نداده است، ادامه داد: متاسفانه از مرداد ماه به این سو، مساله تامین ارز و تخصیص آن سبب شده است ما از مهرماه کاهش تولید را احساس کنیم و اگر روش‌های صحیحی برای تخصیص ارز در دستور کار دولت قرار نگیرد، کاهش تولید در این صنعت، تشدید خواهد شد. باید به این نکته توجه داشت که تایر کالایی استراتژیک است و اگر تولیدکنندگان داخلی قادر به تامین آن نباشند، دولت ناگزیر نسبت به واردات آن اقدام کند. درحالی که واردات تایر سه برابر تولید داخلی آن ارزبری خواهد داشت.

 این صادرکننده برتر استان تهران افزود: البته آسیب عدم تسهیل تولید و واردات مواد اولیه، تنها متوجه بازار نخواهد بود. بلکه هزاران نفر در این صنعت شاغل هستند و آینده شغلی آنها در مخاطره قرار خواهد گرفت. در حال حاضر، بانک مرکزی ما را به بانک عامل پاس ‌می‌دهد و بانک عامل نیز ‌می‌گوید من این ارز را دارم و امکان تامین سایر ارز‌ها برایم مقدور نیست. در حالی بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار باید راه صادرکنندگان و واردکنندگان را هموار کند.

ستوده با بیان اینکه بیش از 55 درصد مواد اولیه صنعت تایر در داخل و در صنایع پایین‌دستی پتروشیمی تولید ‌می‌شود، توضیح داد: صادرات تایر یک مزیت نسبی برای کشور به شمار ‌می‌آید و به نوعی مانع خام‌فروشی ‌می‌شود. ما به حدود 20 کشور صادرات داشتیم و در اروپا به ویژه در رومانی بازار خوبی برای محصولات یزدتایر فراهم شده بود، اما با ممنوعیت صادرات این محصولات، مشتریان ما درخارج نیز سرگردانند و اخطار داده‌اند که چینی‌ها را جایگزین ما خواهند کرد.

به گفته ستوده میزان مصرف تایر در کشور به بیش از 20 میلیون حلقه در سال ‌می‌رسد و توانایی تامین این نیاز و تولید سایز‌های پرمصرف تایرهای سواری با کیفیت مطلوب و قابل رقابت با نمونه‌های خارجی در کشور وجود دارد.